Ev Kadını Vergi Vermeden Esnaf Oluyor

Evde küçük işler yaparak para kazanan ev kadınları hem sigortalı sayılıyor, hem de vergi vermeden esnaf oluyor. Üstelik primlerini 24 gün ödeyip 30 gün üzerinden sigorta ile emeklilik hakkına da kavuşuyor.

Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar hem esnaf sayılıyor hem vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik imkanına kavuşuyor. Vergi kanununda düzenlenen "Esnaf Muaflığı" ev kadınları için de büyük bir avantaj getiriyor. Milyonlarca kadın evde giyecek, yiyecek, süs eşyası üreterek satıyor. Bu kadınların üretime katkıları karşılıksız kalmıyor.

Esnaf muaflığı için, motorlu taşıt kullanmamak şartı ile, bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler, gezici olarak bir mesleği icra edenler, evlerde işçi almamak şartıyla üretim yapıp satanlar vergiden muaf esnaf sayılıyor. Bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alabiliyor.

Belgeyi alanlar 3 yılda bir bunu yenilemek zorundalar. Bu belge karşılığında bir bedel de ödenmiyor.

DAHA AZ PRİM ÖDENİYOR

Bu şekilde belge alan ev kadınları isterlerse sigortalı da oluyor. Prime esas günlük kazanç alt sınırının on beş katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan arttırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası primi ödeyerek emeklilik hakkı da kazanıyorlar.

Belgesi olanlar SGK'ya müracaat ederek bu yıl için 26 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı oluyorlar. 2019 yılı için ödenecek prim tutarı ise şöyle hesaplanıyor:

ŞARTLAR NELER

- 18 yaşından büyük olmak.
- Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak
- Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak.
- Gelir vergisinden muaf olduğunu belgelemek.

İNTERNET SATIŞI DA KAPSAMDA

Evde yapılan küçük işlerin internet vasıtasıyla satılıyor olması da vergisiz esnaflık kapsamına alındı.

Böylece kadınlar el emeklerini sanal ortamdan da vergi ödemeden ve emeklilik primi hak ederek satabilecek. Yalnız burada bir sınır getirildi. Buna göre yıllık kazancın asgari ücretin bir yıllık tutarını geçmemesi gerekiyor.

Bu yıl ki asgari ücrete göre de miktar 30 bin 700 lira. Bu miktarın altındaki satışlar vergiden muaf tutuluyor.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.