Meslek Okulunda Yapılan Staj Sigortası Emeklilikte geçerli mi ?

1997 sigorta açılışım var. Meslek okuluna gidiyordum. Devlet tarafından sigortalı gösteriliyordum. Bu emekliliğe geçer mi ?

Staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına (malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına) prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmaz. Staj sigortasında kısa vadeli sigorta kollarına (hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı ve analık) sigortalarına prim ödenir.

Stajyer, hastalık ve iş kazası yönünden güvenceye alınır. Bu dönemde alınan sigorta sicil numarası, emekli olana kadar kullanılır. Bu da sizde olduğu gibi ‘stajyerde sigortam başladı’ yanılgısına yol açmaktadır. Emeklilik açısından sigorta başlangıç tarihi; kişi adına ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına çalışma süresi bildirilen tarihtir.

CUMHURBAŞKANI KESİN OLARAK EYT ÇIKMAYACAĞINI AÇIKLADI

SORU: 13 Eylül 1972 doğumluyum. Meslek lisesi mezunuyum. İlk sigorta başlangıcımı 1 Mayıs 1991’de okul yaptı. SSK’lı işe giriş tarihim ise 5 Şubat 1993. Ne zaman emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili yasa çıkarsa ben de yararlanabilir miyim?  

CEVAP: Staj sigortasında kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediği için emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. 1993 başlangıcınıza göre emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ve 54 yaş şartlarına tabisiniz.

5675 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Cumhurbaşkanı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıkartmayacaklarını açıkladı. Çıksa yararlanırsınız ancak EYT beklememek lazım.

PRİM ÖDEMESE DE EŞİNİZİN 2022’DE EMEKLİLİĞİ MÜMKÜN

SORU: 1964 doğumlu eşimin, SSK başlangıç tarihi 1986. Toplam 2300 gün primi var. Öncesinden de 4 yıl Bağkur’u var. Bunların toplamında emekli olma durumu nedir?  

CEVAP: Eşiniz SSK’dan yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. 3600 günden fazla primi olduğundan, bundan sonra prim ödemese de 2022’de 58 yaşınızı dolduracağı tarihte emekli olabilir.

BABANIZIN PRİMİNİ 3600 GÜNE TAMAMLAMASI GEREKİYOR

Soru: Babam 1956 doğumlu. SSK başlangıcı 1974’te. 1040 gün primi var. Emekli olması için ne yapmam gerekir?  

Cevap: Babanız yaş haddinden emeklilik için 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi. Babanız muhtemelen 20 ay askerlik yaptı. Askerlik süresini borçlanıp ayrıca 1960 gün daha prim ödeyerek, toplam primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Ekrem Sarısu

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.