Konaklama Vergisinde Bilmeniz Gerekenler

07/12/2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 2 inci bölüm başlığı ile birlikte Konaklama Vergisi olarak yeniden düzenlenmiştir.

Kimler Konaklama Vergisine Tabidir?

Otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetten yararlananlara konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, plaj, termal ve benzeri alanların kullanımı hizmetleri gibi diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulmuştur.

İstisnaya konu olanlar; 

1-) Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler,

2-) Karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler, konaklama vergisinden istisna tutulmuştur.

Konaklama Vergisinin matrahı, oranı, beyan dönemi;

Konaklama vergisinin matrahı, geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte sunulan diğer hizmetler karşılığında KDV hariç para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamıdır.

Verginin oranı; %2 olup, 31.12.2020 tarihine kadar %1 oranı uygulanacaktır.

Konaklama tesisleri tarafından düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde konaklama vergisi ayrıca gösterilir, katma değer vergisi matrahına dahil edilmez, bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamaz.

Konaklama vergisi, aylık dönemler halinde izleyen ayın 26 ıncı günü akşamına kadar beyan edilerek aynı süre içerisinde ödenecektir.

Yürürlülük tarihi: 01.04.2020 dir.

Bilgilerinize sunarız.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.