2020 Yılında Uygulanacak Vergi Cezaları Belli Oldu

Abdullah Tolunun Ogün Haber'de kaleme aldığı makalesinde 2020'de uygulanacak Vergi Cezalarını tek tek sizler için kaleme aldı.

Evet 2020 yılı Vergi Cezaları yeniden belirlenmiş oldu ama Korkmayın, bu yeni bir şey değil, sürpriz yok. Çünkü, hemen her yılın sonunda, yeni yılda uygulanacak vergi cezaları ve cezalardaki artışlar belli olur.  2019 yılının sonuna yaklaştığımız bugünlerde de aynı şey oldu, Maliye, 2020 yılında kesilecek vergi cezalarını belirledi. 

2020 Yılında Uygulanacak Yeni Vergi Cezaları Belli Oldu!

Evet, 2020 yılında uygulanacak vergi cezaları belli oldu. Maliye, 2020 yılında kesilecek cezaları, 2019 yılında uygulanan ceza tutarlarını yüzde 22,58 (yirmi iki virgül elli sekiz) olarak tespit edilen yeniden değerleme oranında artırmak suretiyle belirledi ve 27 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınladığı 513 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile açıkladı

Fatura, Gider Pusulası, Müstahsil Makbuzu ve Serbest Meslek Makbuzu Vermeyene 180 Bin TL’ye Kadar Ceza Kesilebilecek!

Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu düzenlemeyenlere her bir belge için bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak, bu cezanın tutarı düzenlenmeyen her bir fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu için 350 TL’den aşağı olamayacak.

Tabi, kesilecek ceza sınırsız değil, bunun bir üst sınırı da var. 2020 yılı içinde, her bir belgeyi (fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu) düzenlemeyen mükellefe kesilecek toplam ceza tutarı, yıllık 180 bin TL’yi geçemeyecek.

Sadece Düzenlemeyene Değil, Almayana Da Ceza Var

Sayılan belgeleri düzenlemeyene (vermeyene) olduğu gibi, almayana da ceza var. 2020 yılında da, önceki yıllarda olduğu gibi şirketlerin, bilanço ve işletme hesabı esasına tabi mükellefler ile serbest meslek erbabının satın aldıkları mal ya da hizmetler için, tutarı ne olursa olsun fatura, gider pusulası (kendileri düzenleyecek), müstahsil makbuzu ve serbest meslek makbuzu almaları gerekiyor. Almadıkları takdirde, söz konusu belgeleri düzenlemeyen satıcıya kesilen cezaların aynısı alıcılara da kesilecek. Yani, 180 bin TL’yi bulan özel usulsüzlük cezasının aynısı bunlara da kesilecek. 

Fiş, İrsaliye ve Yolcu Listesi Düzenlemeyene de Yıllık 180 Bin TL’ye Kadar Ceza Kesilebilecek!

Elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekenler de dâhil olmak üzere, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesinin düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin veya elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her bir belge için 350 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 18 Bin TL.yi, bir takvim yılı içinde ise 180 Bin TL.yi geçemeyecek.

Muhasebe Standartları ve Tekdüzen Hesap Planına Uymayanlara 8 Bin 500 TL. Ceza Kesilecek

Belirlenmiş muhasebe standartları ile muhasebe kayıtlarında tekdüzen hesap planına uymayanlara 2020 yılında 8 bin 500 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Bildirim Yapmayan Matbaacılara 260 Bin TL.ye Kadar Ceza Kesilecek

Belge basımı ile ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen matbaa işletmecilerine 1.300 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak, bu şekilde bir takvim yılı içinde kesilecek toplam özel usulsüzlük cezası, 260 bin TL.yi aşamayacak.

Maliyecilerin İkazına Rağmen Durmayan Araç Sahibine 1.300 TL Ceza Kesilecek

Özel işaretli maliye görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibine, 2020 yılında 1.300 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Vergi Kimlik Numarası Kullanılmaması Durumunda 1.800 TL Ceza Kesilecek

4358 sayılı Kanun uyarınca işlemlerinde vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu getirilen kurum ve kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri belirlenen standartlarda ve zamanda yerine getirmeyenlere 2020 yılında 1.800 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ceza kesilenler, ödedikleri ceza için fiilleri ile ceza kesilmesine neden olan kişilere rücu edebilecekler.

Vergi Numarası Kullanmaksızın İşlem Yapanlara 420 TL. Ceza Kesilecek!

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara 2020 yılında 420 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Maliye’nin İstediği Bilgileri Vermeyenlere 360 TL – 2.300 TL Arasında Ceza Kesilecek

Maliye’ye bilgi vermekten çekinenlere, defter ve belgelerle diğer kayıtlarını ibraz mecburiyetine uymayanlara, vergi inceleme ve kontrolleri ile gayrimenkullerin rayiç bedelinin tespiti sırasında kanunda yazılı ödevleri yerine getirmeyenlere, VUK mükerrer 257. Madde ile getirilen zorunluluklara uymayanlara ve Gelir Vergisi Kanununun 98/A maddesinde belirtilen muhtasar ve prim hizmet beyannamesine ilişkin usul ve esaslara uymayanlara 360 TL – 2.300 TL arasında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Nakit Tahsilat ve Ödemeye 1 Milyon 800 Bin TL’ye Kadar Ceza Kesilecek

Fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, serbest meslek erbapları, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarlar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçiler ve vergiden muaf esnafların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla (örneğin nihai tüketiciler) yapacakları 7 Bin TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini, banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri kanalıyla yapmaları zorunlu bulunuyor. Yani, 7 Bin TL’yi aşan tutardaki ödeme ve tahsilatların, nakit ödenmesi veya tahsil edilmesi yasak.

Bu yasağa uymayanlara, tahsil ettiği ya da ödediği tutarın yüzde 5’i oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kesilecek cezanın tutarı 2020 yılında 1 Milyon 800 Bin TL.yi aşamayacak.

Vergi Levhası Bulundurmayanlara 350 TL Ceza Kesilecek

İşyerlerinde yapılan denetimlerde vergi levhası bulundurmadıkları tespit edilen mükelleflere, her bir tespit için 350 TL. özel usulsüzlük cezası kesilecek. Vergi levhalarının işyerine asılma zorunluluğu bulunmuyor.

Ceza tutarları oldukça yüksek, dikkat etmekte fayda var.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.