5 Bin /30 Bin TL ve Üzeri E-Arşiv Faturalar İçin 7 Gün Süre

5 bin - 30 bin E-Arşiv fatura kesmek için 7 gün uygulama süresi E-Arşiv Portalda fatura düzenlenmesi için 7 gün uyum süresi vardır. Mükellefler 7 Ocak 2020 saat 24.00'a kadar kağıt fatura düzenleyebilir.

E-Arşiv Fatura Düzenleme Süresi?

5 Bin /30 Bin TL ve Üzeri Düzenlenecek E-Arşiv Fatura kesme uygulamasında 7 gün uyum süresine göre en son 7 Ocak saat 24.00' kadar kağıt ortamında fatura düzenlenebilecektir.

Başkanlığımıza, iletişim kanallarımızdan gelen sorular üzerine aşağıdaki açıklamaların yapılması ihtiyacı doğmuştur.

Bilindiği üzere, 509 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “IV.2.4.3. e-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenme Zorunluluğu Getirilen Diğer Faturalar” başlıklı bölümü ile faaliyeti gereği fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerden, e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayanlarca, 01/01/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde söz konusu faturaların “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiştir.

Yine aynı Tebliğin “VIII. Diğer Hususlar” bölümünün 6 ncı paragrafında; “Bu Tebliğe konu e-Belge uygulamalarına dâhil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın (e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları için 7 nci günün) sonuna kadar, söz konusu belgeleri kâğıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu bağlamda, söz konusu Genel Tebliğin ilgili bölümlerinde yapılan açıklamalar birlikte değerlendirildiğinde, e-Arşiv uygulamasına dâhil olmayan mükelleflerce Başkanlık e-Belge portali üzerinden düzenlenecek 5.000 / 30.000 TL ve üzeri e-Arşiv Faturalar ile ilgili olarak, mükelleflerimizin 7 günlük uygulamaya uyum süreleri bulunmaktadır.

Bu itibarla, dileyen mükelleflerimiz 07/01/2020 Salı günü akşam Saat 24:00’e kadar (Çarşamba gününe geçilmeden) bu kapsamda düzenlemeleri gereken e-Arşiv Faturalarını kağıt fatura olarak düzenleyebilirler. Söz konusu süre 30.000 TL’yi aşan ihracat faturalarında da geçerlidir.

Duyurulur.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.