İşsizlik Maaşı Alamayan Sağlıktan Yararlanır Mı ?

İşsiz kalıp, işsizlik maaşı alamayanlar 10 gün daha sağlıktan yararlabiliyor. Eğer son bir yıl içerisinde doksan gün priminiz mevcut ise doksan gün daha sağlıktan yararlanabilirsiniz.

Çalışanların genel sağlık sigortası primleri işverenleri tarafından ödeniyor. Emekliler ve SGK’dan malullük, dul ve yetim aylığı alanlar ise prim ödemeden sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilir. Bunun dışında işten ayrılanlar ve eşleri üzerinden sağlık hizmeti alan kişiler de eşlerinin hayatını kaybetmesi sonrası bir müddet sağlıktan ücretsiz yararlanma hakkına sahip.

ACELEYE GEREK YOK

Çalışırken genel sağlık sigortası primi işverenler tarafından yatırıldığı için sağlık hizmetlerinden prim ödemeksizin yararlanan kişiler, işsiz kaldıklarında genel sağlık sigortasından yararlanmak için kendi primlerini ödemek veya gelir testi yaptırmak durumunda kalıyor. Ancak işsiz kalanların bir bölümünün acele etmesine gerek yok. İşsiz kalan fakat son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesi olan kişiler işsizlik sigortasından maaş almaya başlayacakları için işsiz kalır kalmaz gelir testi yaptırmak veya genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda değiller.

EŞİ İÇİN DE ÜCRETSİZ

Bu durumda olan kişiler 6 ay boyunca işsizlik maaşı alacakları için söz konusu sürenin sonuna kadar ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanacak. İşsizlik maaşı süresi boyunca işsizlik maaşı alan kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanır. Yani eşi işsiz kalan ve işsizlik maaşı almaya başlayan bir ev kadınının da sağlık hizmetleri gelir testi yaptırması veya genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekmez.

Prim bu yıl 88 lira oldu

İşsiz kalan fakat işsizlik sigortasından maaş alamayan kişilerin tamamı, işten ayrıldıktan sonra 10 gün daha sağlıktan yararlanabilir. Bu süre sonunda gelir testine girilmesi veya 88.29 TL prim ödeyerek sağlıktan yararlanılması gerekiyıor. İşsiz kalan bir kişinin son bir yılda 90 gün ödenmiş primi varsa bu kişi 90 gün daha sağlıktan yararlanabilir. Tüm işsizlere sağlanan 10 günlük süreyle birlikte bu durumdaki kişinin toplamda 100 gün prim ödemesi gerekmez. Dolayısıyla işsizlerin gelir testine girmek veya 88.29 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanmak için prim ödeme gün sayılarını kontrol etmeleri ve buna göre bir tarih belirlemeleri gerek.

SİGORTALININ AİLESİ NASIL FAYDALANIR?

SGK’dan gelir veya aylık alan bir kişinin ölümü halinde geride kalan eş kendisine aylık bağlanıncaya kadar, ölen kişinin çocukları ve anne-babası ise ölüm tarihini takip eden ayın son gününe kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilir. Örneğin 1 Ocak 2020’de emekli babasını kaybeden bir çocuk, 29 Şubat 2020’ye kadar sağlıktan yararlanabilir. Bu tarihten sonra dul eşe maaş bağlanacağı için dul eş kendi hak sahipliği üzerinden sağlıktan başlayabilir. Geride kalan çocuğa da aylık bağlanabilirse bu çocuk da ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilir. Ölen kişinin sigortalı çalışan olması halinde ise geride kalanlara ölüm tarihinden itibaren 100 gün daha sağlıktan ücretsiz yararlanma hakkı sağlanır.

EVLAT EDİNİLEN ÇOCUĞU DA KAPSIYOR

Sigortalı çalışan bir kişinin evlat edindiği çocuklar, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde değerlendirilir. Bu nedenle çocukların evlat edinen kişiler üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanması mümkün. Diğer yandan evlat edinen kişilere evlat edinilen çocuk üzerinden sağlık hizmetleri verilemez. Bir anne ve babanın çocuğu üzerinden sağlıktan yararlanması mümkündür. Bunun için çocuğun annenin ve babanın geçimini sağladığını ispat etmesi ve hanedeki gelirin asgari ücretin altında olması gerekir.

Okan Güray Bülbül 

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.