Muhtasar-SGK Birleşmesinde Verileriniz Aktarılmaya Hazır Mı ?

01.01.2020 tarihinden itibaren bilindiği üzere Muhtasar-SGK birleşmesi başladı. Dolayısıyla Ocak Bildirgelerini verirk Gelir İdaresi başkanlığı internet sitesinden aktarımlar sağlanacaktır.

Bu süreçte Gelir İdaresi Başkanlığı beyannamenin n verileceğiyle ilgili Beyanname düzenleme kılavuzu yayınlayarak süresinden önce uygulayıcıların kafalarındaki soru işaret büyük çoğunlukta gidermiştir. Bu süreç uzun uzun yazıldı-çizildi. Sürecin nasıl olması gerektiği, nelerle karşılaşılabileceği, hatta çoğu kurum bu birleşm ücretli-ücretsiz eğitimler verdiler. İşletmelerin ise e-beyan sisteminde hangi verilerin aktarılacağını dikkatli incelemelerin ediyorum. Zira burada aktarılması gereken verilerden İşçi SGK sicil numarası önem arz etmektedir.

Sistemlerinizde İşçi bilgileriniz aktarılmaya hazır mı?

Evet. İşçilerin aktarılacak verilerinden biri olan İşçi SGK sicil numarası sisteminizde girilmiş midir? Bu neden önemli! Uygulayıcıların bildiği üzere E-bildirgeleri Aralık 2019 dahil ve öncesinde verirken sistemde işçilerin T.C kimlik numaraları girilmişse ayrıca SGK sicil numarasına ihtiyaç olmamaktaydı. Çoğu firmada bu boyutta işçilerin SGK sicil numaralarını işçi sicil kartlarına maalesef işlemediler.

Personel sayısı az olan işletmeler, işçilerin işe giriş bildirgelerini önlerine alıp, bu formdaki 13. numaralı alandaki SGK sicil numaralarını tek tek alıp yazarak sistemde işçi SGK sicil numarasını güncellemeleri kolay olacaktır. Eğer ki 300,500,1000 ve üzeri personel çalıştıran işletmeler varsa bu güncelleme maalesef bu kadar kolay olmayacaktır.

Beyannameyi vermeden İşçi bilgilerindeki eksiklikleri acilen tamamlayın!

Personel sayısı fazla olan firmalar şimdi kendilerine şu soruyu sorduklarını duyar gibiyim. Peki işçi SGK sicil numaralarına toplu olarak ulaşabileceğimiz bir alan var mıdır? Maalesef! Bu verilere toplu olarak ulaşılabilecek bir alan bulunmamaktadır. Eskiden E-Bildirgede hem T.C hemde İşçi SGK sicil numarası yan yana yazmaktaydı. Şimdi ise Aralık 2019 Bildirgenize bakarsanız sadece İşçi T.C kimlik numarası olduğunu göreceksiniz.

Bu işin de bir kolayı var. İlerleyen günlerde bunu da bir makale ile kaleme alacağım.

Taner Özdemir

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.