Belgeli İşçi Çalıştıran İşverene 54 Ay Teşvik Var

Bugünden itibaren 65 meslekte daha Yeterlilik Belgesi zorunlu hale geldi. Belgesi olmayan çalışanlar için kötü haber, belgesiz çalışanlar işinden olacak, Belgeli çalışanlar için ise işveren 54 ay prim teşviki alacak.

İşverenin Yeterlilik Belgesi olan çalışanlarla sağlayacağı maliyet ve avantajlarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Okan Güray Bülbül yazdı.

Mesleki yeterlilik belgesi (MYB) tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlar için bir zorunluluk. Şu an için 143 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu var. İlk etapta sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu, ahşap kalıpçı gibi daha çok inşaat sektöründeki mesleklerde başladı. Daha sonra enerji, metal, otomotiv gibi sektörlerdeki meslekler de kapsama girdi. Sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu gibi ilk etaptaki mesleklerdeki çalışanlar için MYB zorunluluğu 26 Mayıs 2016’da başlamıştı.

Yeterlilik Belgeli İşçi çalıştırmak işveren için daha avantajlı.

Son olarak 3 Ekim’de yayımlanan beşinci tebliğle 26 meslek daha yeterlilik belgesi zorunluluğu kapsamına alındı. 143 meslekte başlayan belge zorunluluğunun ilk aşamada 226 meslekte devam etmesi, sonrasında ise tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki mesleklerin tamamında uygulanması planlanıyor. Belge zorunluluğu konuyla ilgili tebliğin yayımlanmasından bir yıl sonra başlıyor. Belgesi olan işçiyi çalıştıran sağlanan sigorta prim teşvikinden faydalanma koşullarını sağlamış bir işveren, belgeli işçi çalıştırdığı için 54 aya kadar teşvikten yararlanabiliyor. Böylece işverene maliyet avantajı sağlıyor.

Yeterlilik Belgesi Müracatlarında tüm masraflar ve sınav ücreti işsizlik fonundan

Tebliğ kapsamındaki mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının sınavlarında başarılı olan kişilerin 31/12/2019’a kadar belge masrafıyla sınav ücretinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. İşverenler bu kişileri mesleki yeterlilik belgesi almaya yönlendirdiklerinde işçinin cebinden para çıkmadan mesleki yeterlilik belgesi alması mümkün. İşsizlik sigortası fonundan karşılanan bu destekten işçiler bir kez yararlanabiliyor.

Yeterlilik Belgesi Olmayan Her işçi için işverene 500 lira ceza kesilecek.

Bu mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi bulunmadan çalıştırılması halinde işverene belgesi olmayan her bir işçi için 500 TL idari para cezası uygulanıyor. İşveren 40 sıvacıyı mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırırsa 20 bin TL idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Bu nedenle işveren işyerinde bu mesleklerde çalışan kişilerin belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorunda.

BUGÜN İTİBARIYLA ZORUNLU

İlk etapta bugün 65 meslekte daha başlayacak zorunluluk kapsamındaki meslekler için daha sonra ise 2 Kasım 2020’de zorunluluk kapsamına girecek mesleklerde çalışanlar için yeterlilik belgesi alınması çok önemli. 2 Kasım 2020’den sonra iplikçiler, kartonpiyer uygulayıcıları, otomasyon sistemleri programcıları, ağır vasıta tecrübe sürücüleri mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalışamayacak. Örneğin tekstilde 5 yıldır boya operatörü olarak çalışan bir kişi, belge yoksa bugünden itibaren tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.

Belgesiz Çalışanı İşveren Tazminatla işten çıkarılabilir.

Belgenin zorunluluk haline geldiği tarihten sonra tebliğdeki mesleklerde istihdam edilen kişilerin belgesi olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanıyor. Eğer işçinin belgesi yoksa işveren geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek çıkarabilir. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmaması nedeniyle işten çıkarılan işçi, işe iade davası açsa bile bu davayı kazanamayacak ve işine geri dönemeyecek.

Okan Güray Bülbül

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.