Çalışma Şartları Değişen İşçi Tazminat Alır Mı?

İşçilerin çalışma şartlarıyla ilgili değişikliklerde usuller yasalarımızda belirlenmiş durumdadır.

Büyük bir firmada çalışıyorum. Çalıştığım işyerinde 5 yıldır yaptığım işi değiştirmek istiyorlar.
Dolayısıyla daha zor şartlar ortaya çıkacak.
Bunu reddetme hakkım var mı?

İşveren çalışma şartlarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. İşyeri uygulamaları ile oluşan iş şartı, işverence işçi aleyhine değiştirilemez.

İş Kanunun 22. Maddesi uyarınca, yazılı şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz.

İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.

İşçi bu durumda işe geri dönüş başvurusunda bulunarak tekrar işe başlayabilir. Eğer bir ay içinde işe başlatılmaz ise 8 brüt maaşa kadar tazminat da alabilir.
Bunun için mahkemeden önce ara bulucuya gitme şartı bulunuyor unutmayın.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.