Mücbir Sebep Hali Genişletildi

GİB tarafından internet sayfasında yapılan duyuruda, vergi ödevlerinin yerine getirilmesi bakımından mücbir sebep hükümlerinden faydalandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yapılan çalışmalar kapsamında bir Genel Tebliğ hazırlandığı belirtilerek, Tebliğde yer alan konular hakkında bilgi verildi.

I-) Corona Virüs salgından doğrudan etkilenen ve ana faaliyetleri itibariyle aşağıdaki sektörlerde faaliyette bulunan mükellefler için mücbir sebep halinin olduğu kabul edildi.

1- Alışveriş merkezleri dahil perakende ticaret, 
2- Demir çelik ve metal sanayii,
3- Otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı,
4- Depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, 5- Sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler,
6- Tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, 7- Lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri,
8- Tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti 9- Etkinlik ve organizasyon hizmetleri
10- Sağlık hizmetleri,
11- Mobilya imalatı,
12- Madencilik ve taş ocakçılığı,
13- Bina inşaatı ve özel inşaat faaliyetleri, 14- Endüstriyel mutfak imalatı,
15- Araç kiralama ile
16- Matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri

 

II-)  Ayrıca  İçişleri  Bakanlığı  tarafından  alınan   tedbirler   kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebep hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

III-) Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri de mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilmiştir.

IV-) Duyuruda Bakanlık tarafından hazırlanan Genel Tebliğ’de yukarıda yer verilen tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatıldığı belirtildi.
Söz konusu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılarak Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası olarak belirlendi.

V-) Öte yandan, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması sona erene kadar 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan mükellefler ile meslek mensupları tarafından bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılmıştır.

Uygulamanın Usul ve Esaslarına ilişkin konuyla ilgili yayımlanacak olan Genel Tebliğ’de yer alan açıklamaların dikkate alınması gerekmektedir.

Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süre ile durdurulan yüzme havuzu, hamam, kaplıca, spor, oyun ve düğün salonu, berber ve kuaför gibi işyerlerinin bulunduğu sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler de bu süre boyunca mücbir sebep hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

Bahse konu mükelleflere ilave olarak çiftçi, terzi, manav, avukat, mali müşavir, mimar, mühendis, eczacı, doktor, dişçi, veteriner, fizyoterapist, yazılımcı, sanatçı gibi mükellefler de dahil olmak üzere bilanço ve işletme hesabı esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefi olan yaklaşık 1.9 milyon kişi de mücbir sebep hali kapsamında değerlendirilmiştir.

Duyuruda Bakanlık tarafından hazırlanan Genel Tebliğ’de yukarıda yer verilen tüm mükelleflerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında vermeleri gereken muhtasar ve katma değer vergisi beyannamelerinin verilme süresi 27 Temmuz 2020 günü sonuna kadar uzatıldığı belirtilmiştir. Ertelenen beyannameler içinde bu durumun geçerli olacağı değerlendirilmektedir.

Söz konusu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri ise altışar ay uzatılarak ödemelerin Ekim, Kasım ve Aralık aylarının son haftası içerisinde yapılabilecektir.

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge uyarınca 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımız için getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması çerçevesinde, 65 yaşın üzerinde olması ya da kronik rahatsızlığı bulunması nedeniyle sokağa çıkamayacak olan vergi mükellefleri ile meslek mensupları açısından sokağa çıkma yasağının başladığı tarih ile sona ereceği tarih arasındaki dönemin mücbir sebep hali olarak kabul edilmesi ve bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılması Bakanlıkça uygun bulunmuştur

Dolayısıyla getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması sona erene kadar 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı bulunan mükellefler ile meslek mensupları tarafından bu döneme ilişkin olarak verilmesi gereken beyannameler ile bunlara istinaden tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi yasağın kalktığı tarihi takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzamış olmaktadır.

Maliye Bakanlığınca Mücbir Sebep Hali Kapsamına Alınan Mükellef Grupları için tıklayınız.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.