Yeni Vergi Düzeninin İlk Adımları

TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi incelendiğinde yeni bir vergi düzeninin işaretleri karşımıza çıkıyor.

Teklif iki farklı amacı içeriyor. Birinci amaç vergi sistemine şu üç yeni vergiyi kalıcı olarak dahil ediyor: “Dijital Hizmet Vergisi”, “Konaklama Vergisi” ve “Değerli Konut Vergisi”. Teklifin ikinci amacı ise bazı kanunlarda düzenleyici maddeleri içeriyor.

Dijital Hizmet Vergisi”, ile "Türkiye'de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinde elde edilen hasılat üzerinden vergi alınmasını temin etmek hedeflenmektedir.

Konaklama Vergisi” ile otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerinde verilen hizmetlerden yeni bir vergi alınması hedeflenmektedir.

Değerli Konut Vergisi” ile ise değeri 5 milyonu aşan meskenlerden yeni bir vergi alınması hedefleniyor.

Teklifin ikinci amacı kapsamında diğer vergi kanunlarında yapılan bazı düzenlemelerde ise Gelir Vergisi Kanunu vergi tarifesine yeni bir dilim eklenerek, bu dilime girenler yüzde 40 oranında vergilendirilmeleri öngörülmüş. Ücretlerde 500 bin liraya kadar ücret alanların veya gelir elde edenlerin vergilerinde herhangi bir değişiklik olmayacak, 500 bin üstündekiler için uygulanan yüzde 35'lik dilim, yüzde 40 olarak uygulanacak. Ayrıca hükümet tarafından açıklanan ekonomi programındaki öngörüye istisnaların azaltılması hedefine uygun olmak uyum sağlamak bağlamında bazı spor dalların haricindeki hakemlerinin ücretleri istisna kapsamından çıkarılarak vergilendirilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerde Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Dinçbaş konuşmasında, "Vergi düzenlemelerinin bir kısmı kayıt dışını önlemeye yönelik adımların başlangıcı olduğunu ve Beyanname sistemini zamanla sistem oturttukça alt gelir kademelerine yaymayı planladıkları" bilgisini paylaştı.

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu ise yapılacak düzenlemelerle, gelir seviyesi yüksek kesimlerin daha fazla vergi vermeleri hedeflendiğini bu amaçla Gelir Vergisi tarifesinde bir dilim artışının söz konusu olduğunu, değerli konutuolanlara ek bir verginin uygulanacağını belirtti.

Vergi teklifi ile ilgili yeni bir vergilendirme anlayışı getiren ve yeni vergiler ihdas eden TBMM’de görüşülmekte olan bu teklif ile ilgili elimizde etki analizi bulunmadığı için Kanun ile getirilen düzenlemelerin ne getirip götürdüğünü şimdiden söylemek zor. Ancak yeni vergilerle küresel ekonomik yapıda uyum sağlanmasının ve sermayenin vergilendirilmesi ile beyanname verme yükümlülüğünü genişletmeyi hedefleyen bir yeni vergi düzeninin ilk adımlarının atıldığını söyleyebiliriz.

Deniz Türker

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.