17103-27103 Sayılı SGK Teşviklerinde Yeni Sorun !

17103-27103 sayılı Kanun teşviklerinde tekrardan tanımlama yapmak durumunda kalabilirsiniz !

Sosyal Güvenlik Kurumunun Sayı:41481264-207.02-E.17331001 08/11/2019 sayı ve tarihli yazısında 17103 ve 27103 sayılı Kanun teşviği kapsamında işverenlerin yeni aldığı ve teşvik kapsamında değerlendireceği işçilerin bu teşvikten daha önce faydalanmış olması halinde yeni girdiği işyerinde teşvik kalan süresinin değişmesi gerektiğiyle ilgili yazımızı  https://www.muhasebeweb.com/isverenler-Dikkat-Yersiz-tesvik-uyarisi-ile-karsi-karsiya-kalabilirsiniz-6012875 yazmıştık.

Yazmış olduğum yazılarda okuyucuları mevzuatın içindeki birebir maddeleri yazarak okuyucuları kanunun tekrarı niteliğindeki yazılarla yormak istemiyorum. Dolayısıyla uygulayıcılar yeni karşılaştıkları durumlarla ilgili ilk işi Sosyal Güvenlik Kurumunu-işveren servisini-Alo 170’i aramak oluyor. Yasal süreçleri birebir uygulamayan, bordro, bildirge, teşvik vb. Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarını, uygulayarak yapmayanlar ise maalesef bu süreçlerle ilgili tam bilgi sahibi olmuyor.

Bu yazımızda 17103 ve 27103 sayılı Kanun kapsamındaki teşviklerle ilgili Sosyal Güvenlik Kurumunun sistemsel değişikliği kapsamında yeni bir soruna değineceğim.

Tanımlı olan teşvikler sistemden silinmiş!

Geçmişte 17103 ve 27103 sayılı Kanun teşviklerini sisteme tanımlamış ve bu kapsamda teşviklerden faydalanan işverenler Ekim 2019 Bildirgelerini verirken, ilgili kanun maddesinde teşvik tanımlaması yapın şeklinde uyarı ile karşılaşmaya başladılar. Peki tüm işverenler bu uyarı ile karşılaştı mı? Tabiki Hayır. Geçmişte tanımlanmış olsa bile Ekim 2019 Bildirgeyi onaylarken teşvik tanımlaması yapın uyarısını sadece bu teşvik kapsamında başka işyerinde faydalanan ve daha sonra yeni girdiği işyerinde yine bu teşvik kapsamında yararlanan kişiler için bu uyarı mesajı çıkmaktadır.(diğer şartların tutması kaydıyla) Eğer ki İşverenin aldığı teşvik şartlarını sağlayan işçi geçmişte başka işyerinden bu teşvik kapsamında yararlanmamışsa bu işverenler için yeni tanımlama söz konusu olduğu için herhangi bir teşvik tanımlamasına dair mesaj almayacaklardır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun işverenlerin sisteminden bu teşvik tanımlarını silmesi ise, işverenlerin yeniden bir teşvik tanımlaması yapıp geçmişte bu işçi için hesaplanan teşvik süresinin yeni tanımlamada faydalanılan sürenin düşülerek kalan teşvik süresinin güncellenmesi adına yapılmış olmasıdır.

Tanımlı teşvikler olmadan teşvikten faydalanılamaz!

Geçmişte bu tanımlamalar yapılmadan zaten teşviklerden faydalanma imkanı olmazdı. Kullanıcılar acaba teşviği tanımlamadan mı E-Bildirgeyi verdim? sorusunu kendilerine sormaya başladırlar. Halbuki hangi teşvik maddesi kapsamında işlem görürse görsün, teşvik tanımlamasını yapmadan teşviklerden faydalanma imkanı olmadığını belirtelim.

Sonuç olarak; Bildirge onayında bu şekilde bir uyarı alırsanız paniğe kapılmayın, teşvik maddesi kapsamında tekrar teşvik tanımlamasını yapınız.

Taner Özdemir

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.