İşçinin Ücretinin Ödenmemesi İş Akdini Fesih Hakkı Verir

Özel bir hastanede 24 Kasım 2009 dan beri çalışıyorum. Bana sadece aralıktan 7 gün sigorta yaptılar. Fakat ben bir ay önce girmiştim. Ama son 15 aydır maaşımı alamıyorum. Sigortam da yatmıyor. Ne yapabilirim?

15 aydır ücret ödenmemesi, çalışmanızın SSK’ya bildirilmemesi size iş akdinizi haklı olarak fesih hakkı verir.

İş akdinizi belirttiğiniz gerekçelerle feshedip işten ayrılmanız halinde işverenin; kıdem tazminatınızı, ücret alacaklarınızı ve varsa kullanmadığınız yıllık ücretli izin sürelerinizin ücretini ödemesi gerekir. Ödemezse önce arabulucuya, arabulucudan sonuç alamazsanız sonra dava açarak hakkınızı yargı yoluyla alabilirsiniz.

ÇALIŞILMAYAN GÜNLER İÇİN İŞ ARAMA İZİN ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?

Soru: İş arama izin ücretinin hesabında, hafta tatili, genel tatil günleri gibi çalışılmayan günler dikkate alınıyor mu? Yani bu günler içinde izin ücreti verilmesi gerekiyor mu?

Cevap: Çalışılmayan günler için yeni iş arama izni verilmesi gerekmediğinden, bu günler için ayrıca yeni iş arama izin süresi ücretine hak kazanılmaz. Dolayısıyla çalışılmayan günler için yeni iş arama izin ücreti verilmesi gerekmiyor.

Erken emekli olmanız mümkün

Soru: 30 Mart 1969 doğumluyum. 1993 SGK girişliyim. 27 yıl çalışmam ve 8500 gün primim var. Ne zaman emekli olurum? 

Cevap: Emeklilik için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Priminiz yeterli, bundan sonra prim ödemeseniz de, 54 yaşınızı dolduracağınız 30 Mart 2023’te emekli olabilirsiniz. Askerliğinizle ilgili bilgi vermemişsiniz. Şayet askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden önce yapmışsanız, borçlanarak emeklilik yaşınızı 53’e düşürmeniz mümkün.

Ekrem Sarısu

 

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.