Mazeret izni hangi durumlarda kullanılır ?

Çalışan kesimin izinleri yasalarla düzenlenmiştir. Ücretli izinler haricinden çalışan belirli durumlarda mazeret izni kullanabilir.

Mazeret İzni nedir?

Yıllık izin haricinde belirli hallerde ihtiyaç durumunda kullamılan izinlere Mazeret izni adı veriliyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Faruk Erdem Mazeret izninin hangi durumlarda kullanabileceğinizi yazdı.

İş Kanunu mazeret izinlerini düzenlerken bu günlerin çalışılmış gibi sayılacağını söylüyor.
Dolayısıyla ücret kesilmiyor.
Mazeret izniyle ilgili düzenlemede bazı sınırlar var. Buna göre evlilik ve ölüm halleri mazeretten sayılıyor.
Yasa, işçi için 3 gün evlilik izni imkanı sunuyor. Ancak işçinin çocuğu evleniyorsa, bu mazeretten sayılmıyor.
Evlilik izni memurlarda ise 7 gün olarak uygulanıyor.
Ayrıca memur, çocuğunun evliliği halinde de mazeret izni kullanabiliyor. Yine yasa işçiler için anne, baba, eş, çocuk ve kardeş ölümlerinde mazeret izni imkanı veriyor. Ölümlerde işçiye 3 gün mazeret izni verilirken, memurlar 7 gün izinli sayılıyor.

MEMURA EK HAK VAR

Memurlar kayınpeder veya kayınvalide ile eşinin kardeşinin ölümlerinde de izin alabilirken, işçilerde bu imkan bulunmuyor.
Yapılan sözleşmelerde ya da toplu iş sözleşmelerinde bu konularla ilgili maddeler konularak sorun çözülüyor. En az yüzde 70 oranında engelli veya sürekli hastalığı olan çocuğu için işçiye, 1 yıl içinde 10 gün ücretli izin veriliyor. Bu hakkı ebeveynlerden sadece biri kullanabiliyor. Eşi doğum yapan işçi ise 5 gün izin kullanırken, bu hak memurlarda 10 gün uygulanıyor.

GAZETECİYE FARKLI İZİN

Gazetecilerin mazeret izinleri ise Basın İş Kanunu'yla düzenlenmiş durumda. Buna göre, babalık izni 3 gün olarak belirlenmiştir.

Eşi, çocuğu, annesi ya da babası ölen gazetecinin 4 gün mazeret izni hakkı bulunmaktadır.
Gazeteci, kardeşi, dedesi ya da büyük annesi öldüğünde de 2 gün mazeretli olarak izinli sayılacaktır. Basın İş Kanunu, çocuğunun evlenmesi durumunda da gazeteciye izin hakkı tanınmıştır. Çocuğu evlenen gazeteci 2 gün ücretli mazeret izni kullanabilecektir.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Yasada tarif edilmeyen ya da sözleşmede olmayan gerekçelerle mazeret izni kullanılması, hem ücretinizin kesilmesine hem de belli şartlarda tazminatsız işten çıkartılmanıza yol açabilir. Bu yüzden yasada olmayan durumlar için izin kullanacaksanız bunu mutlaka işvereninize haber vererek ve onayını alarak yapın. Çünkü işe mazeretsiz gelmemeniz, dediğimiz gibi tazminatsız işten atılmaya kadar giden sonuçlara yol açabiliyor

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.