Dijital Hizmet Vergisi Kanun

7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 07/12/2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete yayınlanmış ve Dijital hizmetlerden elde edilen hasılatın vergilendirilmesi sağlamak üzere yeni getirilen bir vergi türü olduğu verginin konusu, beyanı, oranı, istisna ve muafiyetlerine yönelik düzenleme yapılmıştır.

Dijital Hizmet Vergisinin Konusu; 

1-) Türkiye’de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri,

2-) Sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler,

3-) Kullanıcılar arasında bir mal veya hizmetin satılmasına veya satılmasının kolaylaştırılmasına yönelik sunulan hizmetler,

4-) Belirtilen hizmetlere yönelik dijital ortamda verilen aracılık hizmetlerinden, elde edilen hasılatlar olarak sayılmıştır.

Dijital Hizmet Vergisi Mükellefi Kimdir?

Dijital hizmet sağlayıcılarıdır. Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu bakımından tam mükellef olup olmaması, dar mükellefiyette söz konusu faaliyetleri Türkiye’de bulunan işyeri veya daimi temsilcileri vasıtasıyla gerçekleştirip gerçekleştirilmemesi durumu vergi mükellefiyeti açısından bir önemi bulunmamaktadır.

Dijital Hizmet Vergisinde İstisnalar,

-Telgraf ve Telefon Kanunu kapsamında üzerinden Hazine payı ödenen hizmetler,

-Gider Vergileri Kanunu kapsamında özel iletişim vergisi alınan hizmetler,

-Bankacılık Kanunu 4 üncü maddesi kapsamındaki hizmetler,

-Ar-Ge Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 2 maddesi kapsamında Ar-Ge merkezlerinde faaliyetler sonucu ürünlerin satışı ile bu ürünler üzerinden sunulan hizmetler,

-6493 sayılı Elektronik Para Kuruluşları Kanununun 12 nci maddesi kapsamında yer alan ödeme hizmetleri dijital hizmet vergisinden istisna edilmiştir.

Dijital Hizmet Vergisinden Kimler Muaftır? 

Bu hizmetlerden dolayı Türkiye’de elde edilen hasılatı 20 milyon Türk Lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Avrodan veya muadili yabancı para karşılığı Türk Lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaftırlar.

Dijital Hizmet Vergisinin Matrahı, Oranı, Beyan Dönemi;

Verginin konusuna giren hizmetler nedeniyle elde edilen hasılatın %7,5 oranında hesaplanmak suretiyle aylık dönemler halinde takip eden ay sonuna kadar beyan edilerek beyanname verme süresi içinde ödenecektir.

Yürürlülük tarihi: 01.03.2020 dir.

Bilgilerinize sunarız.

Ş.A. Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.