Emekli Maaşını Artırmak İçin Alınması Gerekli Tedbirler

Emekli maaşınız belirlenirken prime esas kazancınız en önemli unsurdur... Sosyal Güvenlik Kurumuna işveren tarafından bildirilen aylık brüt ücretiniz ne kadar yüksek ise emekli maaşınız da yüksek olur. Bunun yanında iş yaşamında geçen son yıllar da önemli.

Emekli maaşı hesaplanırken işe girdiğiniz ilk andan itibaren tüm çalışmalarınız dikkate alınır yeni tüm çalışma hayatında aldığınız maaşların emekli aylığında etkisi var. SGK'ya maaşınınızın Asgari ücretten yatırılmış olması sizin dezavantajınıza olur ama sonraki yüksek maaşlar olumlu sonuç verecektir.

Emekli maaşı hesaplanırken üç ayrı dönem dikkate alınıyor.

2000 yılı öncesi,
2000 ile 2008 yılları arası
2008 sonrası dönem çalışmaları
ayrı aylık bağlama oranlarıyla çarpılıyor.

Bu üç dönemde de farklı hesaplama yöntemleri kullanılıyor. Burada en avantajlı dönem, yani aylık bağlama oranının en yüksek olduğu dönem 2000 yılı öncesi dönem. Bu bölümde çalışma süresi çok, maaşı yüksek olanlar için emekli aylığı daha yüksek çıkıyor. Ancak dediğimiz gibi son dönemdeki yüksek maaş da etkiliyor.

Emekli maaşınızı artırmak için çalışırken alacağınız tedbirler

Öncelikle gerçek maaşınızın bordroda yansıtılmasını yani SGK'ya gerçek maaşınızın bildirilmesini sağlayın. Zaten gerçek maaşı saklayıp asgari ücretle bildirmek işveren açısından da suç. Eğer imkan varsa iki ayrı yerde çalışıp sigorta primi ödenmesi de emekli maaşını artıracaktır.

Emeklilik işlemleri yapılırken eş ve çocuk durumlarınızı bildirmeyi unutmayın.
Bunun dışında eğer emeklilik tarihiniz yılsonuna geliyorsa bir sonraki yılın zammından yararlanabilmek için beklemeden müracaat edin.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.