Değerli Konut Vergisi Ertelenme Kararı !

Son günlerin en çok tartışılan konularından birisi olan Değerli Konut Vergisi ile ilgili nihai karar verildi, 1 (bir) yıl erteleniyor.

Yani, tam 1 yıl sonra yürürlüğe girecek ancak şu anki haliyle değil. Bu bir yıl içinde mevcut düzenleme kamuoyundan gelen talep ve öneriler dikkate alınarak yeniden ele alınacak, gerekli değişiklikler yapılacak.

Bu konuda nereden nereye gelindi, işte özeti ve sonuç:

Değerli Konut Vergisi Kamuoyunda Ciddi Şekilde Tartışılıyordu!

Değerli Konut Vergisi 2020 yılından itibaren uygulanmak üzere 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi. Ancak, ülkemizde bugüne kadar çok sayıda vergi yürürlüğe konuldu, kaldırıldı, ancak hiç birisi DEĞERLİ KONUT VERGİSİ kadar tartışılmadı. Tartışmalar ve tepkiler bu verginin daha yasalaşma aşamasında başladı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ve Genel Kurul’da devam etti, ancak gelen eleştiri ve tepkiler dikkate alınmadı.

Yaşadığımız bu çağın servet vergilerinden birisi olan bu vergiye tepki gösterilmesi, eleştiri yapılması normal.

Değeri 5 Milyon TL ve Üzerinde Olan Konutlar Verginin Kapsamına Alındı!

Türkiye sınırları içinde bulunan konutlardan emlak vergisine esas bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 Milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlar Değerli Konut Vergisi’ne tabi bulunuyor. Kapsama yaklaşık 150 – 200 bin konut giriyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Konutların Değerini Tespit Etti, Tartışmalar Tavan Yaptı!

Kapsama giren konutların vergiye esas değerleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce oluşturulan komisyonlar tarafından tespit edildi, söz konusu düzenleme 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girer girmez konutunun tespit edilen değeri 5 Milyon TL.yi aşanlara durum tebliğ edilmeye başlandı. Hemen herkes bu kadar kısa süre içerisinde değer tespitinin nasıl yapıldığını sorgulamaya başladı ve buna büyük tepki gösterdi. Bu konuda ekspertiz şirketlerinden de yararlanılmadı, yani ortada ekspertiz raporu falan da yok. Yani, konutların değerinin nasıl ve ne zaman tespit edildiği belli değil.

Kendilerine tebligat yapılanların tamamına yakın kısmı, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde belirlenen bu değere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak itiraz etti. Durumu, yazılı ve görsel basın aracılığıyla ve/veya CİMER’e doğrudan başvurarak Cumhurbaşkanlığı’na ilettiler.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim KALIN, Verginin 1 Yıl Erteleneceğini ve Yeni Bir Çalışma Yapılacağını Açıkladı!

Değerli Konut Vergisine itiraz süreci devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Sayın İbrahim KALIN 24 Aralık 2019 tarihinde kamuoyuna bir açıklama yaparak, verginin 1 yıl erteleneceğini ve vergiyle ilgili yeni bir çalışma yapılacağını belirtti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Şikayet Başvurularının Hiç Birisine Cevap Vermedi, Suskun Kaldı!

Konutunun tespit edilen değeri 5 Milyon TL.yi aşanlar, durumun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde   Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, belirlenen bu değere itiraz etti. Mevcut düzenlemeye göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün süresinde yapılan itirazları 15 gün içinde değerlendirerek sonuçlandırması ve kesinleşen değeri aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ etmesi gerekiyordu. Ancak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, kendisine yapılan bu şikâyet başvurularının hiç birisine bırakın 15 günü, bugüne kadar dahi cevap vermedi, suskun kaldı. Kamuoyunda bu durum, muhtemel ertelemeye bağlandı.

Yine de, verginin kapsamına girenlerin büyük bir kısmı, 15 günün sonundan itibaren tespit edilen değerlere karşı; değerli konut vergisinin bir vergi olduğu, genel bütçe vergi gelirleri içerisinde yer aldığı ve tespit edilen değerlerin bu verginin matrahı olduğu hususlarını dikkate alarak Vergi Mahkemelerinde dava açtı ve açıyorlar.

Beyan Dönemine Girilmesine Karşılık Ertelemeyle İlgili Somut Bir Adım Atılmaması Erteleme Beklentisinde Olumsuzluğa Neden Oldu!

Kanun 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girdi, ilk beyannameler 20 Şubat 2020 günü sonuna kadar verilecek, tahakkuk eden vergi aynı yılın Şubat ve Ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksitte ödenecek.

Yani, beyan dönemi yaklaşıyor, hemen herkes erteleme düzenlemesini bekliyor. Ancak, düne kadar erteleme konusunda henüz kamuoyuna yansıyan herhangi bir bilgilendirme, gelişme veya Kanun Teklifi olmadı. Ertelemenin mutlak suretle bir Kanun değişikliği ile yapılması gerekiyor

CUMHURBAŞKANIMIZ KESİN TALİMATINI VERDİ, ÇIKACAK İLK KANUNA ERTELEMEYLE İLGİLİ BİR HÜKÜM EKLENECEK, VERGİ 1 YIL ERTELENECEK!

Cumhurbaşkanımız, dün itibariyle yetkililere talimat vererek, TBMM’den çıkarılacak ilk Kanuna Değerli Konut Vergisinin 1 yıl ertelenmesine yönelik bir hüküm eklenmesini istedi.  

Yani, Değerli Konut Vergisinin 1 yıl ertelenmesi kesinleşti, bu vergi 2021 yılı Şubat ayında yürürlüğe girecek!

Ha, bu arada tabi ki boş durulmayacak, Değerli Konut Vergisine ilişkin düzenleme gözden geçirilecek, düzenlemedeki eksiklikler gelen eleştiriler ve öneriler dikkate alınarak düzeltilecek, daha uygulanabilir bir vergi yürürlüğe konulacak. Özellikle vergi tarifesinin kademelendirilmesi, 1 evi olup burada oturanların vergiden istisna tutulması, veraset yoluyla edinilen konutların vergi dışı bırakılması gibi hususların hayata geçirilmesini bekliyoruz.

Abdullah Tolu

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.