Deneme Süresinde İşçinin Sigortası Yapılmalıdır

Büyük bir kuruluşta işi başladım daha bir hafta oldu. Ama bana deneme süresinde olduğum söylendi. Bu süre ne kadar devam edebilir. Sürenin sonunda işten çıkartılabilir miyim?

Deneme süresi ne kadar?

İş Kanunu çalışma hayatında deneme süresi kavramını düzenlemiş durumda. Bunun için bazı şartlar bulunuyor. Buna göre taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. 

Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır..

Sözleşmeler çok önemli.

Deneme süresi de olsa bu sürelerde işçinin sigortası yapılmalı en az asgari ücret ödenmelidir. Ayrıca haftalık izin, ya da resmi tatil gibi izinler kullandırılır. Sözleşmede yoksa böyle bir deneme süresi de yok demektir.

Deneme süresinde sigorta yapılmalıdır!

Deneme süresi sözleşmede olsa dahi sigortasız işçi çalıştırmayı gerektirmez. Deneme süresi olduğu iççin bazı işverenlerin kayıtsız işçi çalıştırdıklarını duyuyoruz. Bu konularda çok dikkatli olmak gerekir.

Deneme süresindeki işçinin diğer işçilerden bir farkı yok. İşe başlamadan bir gün önce SGK'ya bildiriminin yapılması gerekir.

Faruk Erdem

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.