Haciz Gelen Kişinin Yakınları E-Haciz Kapsamında

Ekim ayında başlayan e-haciz dalgası tekrar başladı. MTV, Harç, Trafik cezaları, KYK, köprü geçişleri de dahil olmak üzere oldukça büyük bir kısım e-haciz kapsamına girdi.

Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberleştirdiği e-haciz dalgasında ekim ayında 3.3 milyon kişiye e-haciz uygulaması gerçekleşti.

Dün başlayan e-haciz furyasında ise, sadece borçlu için değil, o kişinin yakını veya iş ortakları için de ilk defa yapıldı. Şu an çalışsın veya çalışmasın, hesapta bakiye olsun ya da olmasın e-haciz gönderildiği, dul ve yetim aylığı alanlarla birlikte, KYK borcu olup henüz çalışmayanların da hesaplarına e-haciz işlemi yapıldığı öne sürülüyor.

Konuyu değerlendiren Sözcü Yazarı Vergi Uzmanı Nedim Türkmen, şöyle konuştu;

Anonim şirketlerde vergi borcundan ‘kanuni temsilci' olan yönetim kurulu, limited şirketlerde şirket müdürü ile müdür olmayan ortak hissesi oranında sorumlu. Buna rağmen, elektronik haciz uygulamalarında şirketlerin sorumlularını ticaret sicil gazetesinden tespit edip işlem yapmak yerine, şirketlerle ilgili imza sirkülerlerinde adı geçen çalışanlara da e-haciz uygulaması yapılıyor.

Elektronik haciz uygulaması, 6183 sayılı yasanın 62.  maddesine eklenen hüküm gereğince  ve yine aynı yasanın  79. maddesi hükmü gereğince borçlu mükelleflerle ilgili bunların banka hesaplarına uygulanan bir haciz yöntemi.

Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlusu söz konusu ödeme emrine karşı 7 gün içinde mal beyanında bulunması gerekiyor, aksi takdirde ödeme emri kesinleşiyor.

Mükellefler yürütmeyi durdurma kararı aldırıp e-hacizi kaldırabiliyor, taksitlendirme yapabiliyor, ödeme emrine karşı vergi davası açabiliyor. 

6183 sayılı yasanın 58. maddesine göre dava açma süresi cevabın kişiye tebliğinden itibaren 30 gün içinde oluyor.

Image placeholder

Muhammed Karabağ

1989 yılında Dicle Üniversitesi İşletme ve 1995 yılında da Anadolu Üniversitesi İktisat bölümlerinden mezun oldu. 1999 yılından beri Avcılar'da kendi ofisinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak çalışan Karabağ, kurucusu ve ortağı olduğu Avcılar'daki Bağımsız Denetim A.Ş.'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışmalarını devam ettirmektedir.

Yorumlar

Bu habere henüz yorum yapılmadı.